Matkailuneuvonta: +358 (0)400 117 123 | info@parainen.fi

Reitti

Saariston rengastie on virallinen matkailutie jonka voi kulkea joko polkupyörällä tai autolla.
Saariston Rengastie on kokonaisuudessaan auki 15.5.- 31.8.2020 välisenä aikana.

Tervetuloa - Koe ainutlaatuisen Saariston kaikki vuodenajat!

Voit käyttää reittikuvausta apuna matkasi suunnittelussa, tai vain nauttia kauniista saaristonäkymistä. Toivotamme tunnelmallista saaristoretkeä!

Yleistä

Reittikuvauksen tavoitteena on kuvata olemassa oleva pyörämatkailijoita palveleva infrastruktuuri ja palvelut. Lisäksi reittikuvauksessa esitetään eri osuuksien pyöräilymatkat ja niihin kuluva ajoaika sekä osuuksien kunto. Eli reittikuvaus toimii myös aikatauluanalyysinä.

Reittikuvauksen ajoajat ovat arvioita. Ajat on laskettu käyttäen keskinopeutena 16 km/h ottaen huomioon myös mahdolliset lossien odotteluajat, mäkisemmät tieosuudet, tuuliset paikat, jne. Reittikuvauksessa käytetään aina pyöräilijöille tarkoitettuja reittejä eli kevyenliikenteenväyliä, kevytpolkua ja opastettuja pienempiä teitä. Reittikuvauksessa kerrotaan myös mahdollisista hyvässä kunnossa olevista suositeltavista vaihtoehtoisista reiteistä, sekä ilmoitetaan niiden kiertämisestä aiheutuvat lisäkilometrit ja -ajoaika.

Turku-Parainen

Saariston Rengastie alkaa Turun tuomiokirkolta, josta poljetaan tietä nro. 110 pitkin Kaarinaan, jonka keskustasta löytyvät kaikki tarvittavat palvelut. Matkaa Kaarinan keskustan ohi Kuusiston saaren Linnanrauniontien risteykseen kertyy 10,3 km, josta voi jatkaa halutessaan Kuusiston linnanraunioille, jonne on matkaa 6,4 km. Pyöräily Turusta Linnanrauniontien risteykseen kestää noin 40 min ja edelleen Kuusiston linnanraunioille noin 25 min. Turusta Kaarinaan voi polkea myös Uittamon kautta. Lisämatkaa tästä vaihtoehtoisesta reitistä kertyy 6,7 km, mutta aikaa usean risteyksen kautta kulkevan reitin kulkemiseen kuluu noin tunti enemmän aikaa kuin suoraan tietä nro 110 pitkin. Uittamolla ja Kaarinassa on uimarannat.

Linnanrauniontien risteyksestä matkaa Paraisten keskustaan kevyenliikenteen väylää, tien nro 180 (Turuntie) viertä pitkin, on vielä 13,4 km. Noin 5,5 km matkan jälkeen tienvarressa on levähdysalue, jossa on kioski, WC sekä penkkejä että pöytiä. Aikaa Linnanrauniontien risteyksestä Paraisten keskustaan polkemisessa kuluu noin 1 h 15 min. Paraisten keskustassa on paljon palveluita sekä lukuisia vierailemisen arvoisia nähtävyyksiä ja uimarantoja.

Parainen-Nauvo

Paraisilta matka jatkuu kevyenliikenteen väylää ja myöhemmin pieniä hiekkateitä ja kevytpolkua pitkin Sattmarkin kahvituvalle, jossa on hyvät palvelut sekä uimaranta. Matkaa kertyy 9,6 km, jonka polkemiseen kuluu noin 40 min. Paraisilta Sattmarkin kahvituvalle voi kiertää myös Tervsundintien ja Vånontien (tie on päällystämätön mutta hyväkuntoinen) kautta. Tälle ajoittain hienojen maisemien kautta kulkevalle vaihtoehtoiselle reitille kertyy 8,4 lisäkilometriä, ja sen kulkemiseen kuluu noin 50 min pidempää kuin suoraan tien nro 180 (Saaristotie) viertä pitkin. Sattmarkin kahvituvalta on vielä matkaa Lillmälön lauttarantaan kevytpolkua pitkin 11,1 km, mihin kuluu aikaa noin 50 min. Lillmälön lauttarannassa on kioski, wc jne. Matkan varrella Lillmälöön on myös Lenholman suojelualue, jossa on upea lehtoalueen läpi kulkeva luontopolku. Kevytpolku on ajoittain huonossa kunnossa ja raskas polkea.

Lauttamatka Lillmälöstä Prostvikiin kestää noin 10 min. Myös Prostvikin puolella lauttarannan läheisyydessä on kioski. Tien nro 180 varrella noin 500 m päässä päätiestä Prostvikintien varressa on luontopolku. Luontopolku löytyy myös lyhyenmatkan päässä sijaitsevan mäkihyppyrimäen päältä. Matkaa Prostvikin lauttarannasta Nauvon keskustaan ja lauttarantaan, jossa on kauppoja, huoltamo, ravintoloita, kahviloita, uimaranta jne., tietä nro 180 pitkin, kertyy 15,3 km, jonka polkemiseen kuluu noin 1h. Tie on kapeahko ja vilkasliikenteinen joten, jos haluaa välttää tieosuutta, jossa on vilkkaampi liikenne voi tehdä lenkin Lillandetintien kautta, joka on hyvässä kunnossa. Ylimääräistä matkaa tälle vaihtoehtoiselle reitille kertyy 5,9 km, ja sen polkemiseen menee noin 20 min kauemmin kuin päätietä pitkin.

Nauvo-Korppoo ja Nauvo-Houtskari

Nauvosta Pärnäisten lauttarantaan kertyy tietä nro 180 pitkin matkaa 14 km, ja aikaa polkemiseen kuluu noin 50 min. Tie on edelleen kapea ja suhteellisen vilkasliikenteinen. Nauvosta voi lähteä myös Norrstrandintien kautta kulkevalle vähäliikenteisemmälle vaihtoehtoiselle reitille (hyväkuntoinen soratie), jonka varrella on myös enemmän palveluita kuin pääreitillä. Ylimääräistä poljettavaa kertyy 3,7 km ja aikaa kuluu noin 15 min enemmän kuin tietä nro 180 pitkin. Pärnäisten rannassa on kioski. Toisella puolella Retaisten lauttarannassa on WC. Lauttamatka kestää vain noin 5 min.

Retaisten lauttarannasta Korppoon keskustaan kertyy matkaa kapeaa tietä nro 180 ja Korppoon koulun kohdalta kevyenliikenteen väylää pitkin 10,5 km, jonka polkemiseen kuluu noin 45 min. Korppoon keskustassa on mm. kauppoja, uimaranta ja ravintoloita. Läheisessä Verkanin vierasvenesatamassa on myös ravintola. Korppoon keskustasta voi vielä jatkaa matkaansa Korpoströmin Saaristokeskukseen. Sinne on matkaa 9 km, ja aikaa hyväkuntoisen tien polkemiseen kuluu noin 35 min.

Galtbyn risteyksestä matkaa varsinaiseen lauttarantaan on vain 1 km. Lauttamatka Kittuisiin kestää jo kauemmin kuin edelliset lauttamatkat noin puoli tuntia. Halutessaan voi myös poiketa lautalla Norrskatan saarelle, jossa kulkee 14,5 km pitkä lenkkitie, jonka varrella on mm. uimaranta. Norrskatan lauttarannassa ei ole odottelutiloja ja tie on ajoittain huonokuntoinen. Norrskatalla on kuitenkin upeita maisemia ja kaunis kirkko. Lauttamatka kestää noin 15 min ja lenkin polkemiseen kuluu aikaa noin 1 h 15 min. Kittuisten lauttarannasta, jossa on kioski, on matkaa tietä nro 1800 pitkin Houtskarin keskustan risteykseen 9,4 km, josta keskustaan on matkaa vielä 2,1 km lisää. Halutessaan tieltä voi myös poiketa Trollbergin näköalapaikalle. Kittuisen lauttarannasta Houtskarin keskustan risteykseen polkee arviolta 45 minuutissa ja tästä keskustaan noin 10 minuutissa. Risteyksestä voi myös lähteä toiseen suuntaan Järviksen näköalatornille. Houtskarin keskustassa on mm. kauppa, vierasvenesatama, ravintoloita ja Houtskarin saaristomuseo. Houtskarin keskustasta voi vielä jatkaa matkaansa lähellä sijaitsevalle uimarannalle. Tie nro 1800 on kapea, mutta onneksi liikenne ei enää Houtskarissa ole niin vilkasta kuin esim. Nauvossa.

Houtskari-Iniö

Houtskarin keskustan risteyksestä matkaa Mossalan yhteysalusrantaan kertyy noin 14,2 km. Matkan varrella on kaksi lossia, joita voi joutua odottelemaan jonkin aikaa. Matkantekoon kannattaakin varata aikaa noin 1 h 15 min. Mossalan yhteysalusrannan yhteydessä on lomakeskus, jossa ravintola, leirintä- ja caravanalue, mökkejä, vierasvenestama, näköalapaikka. Yhteysalusmatka Dalenin yhteysalusrantaan kestää vajaan tunnin verran. Dalenissa on WC. Matkaa Dalenista Iniön keskustaan kertyy 2,9 km. Tiet Iniössä ovat kapeita, mutta liikennettä on suhteellisen vähän. Ajoaikaa Iniön keskustaan kuluu noin 15 min. Iniön Norrbyyssä on kauppa, ruokailupalveluita, majoitusta ja uudistettu vierasvenesatama.

Iniö-Kustavi-Taivassalo

Iniön keskustasta matkaa yhden lossin kautta Kannvikin yhteysaluslaituriin kertyy noin 6 km. Noin kilometrin matkan jälkeen aivan tienvierestä pääsee halutessaan luontopolulle. Pyörämatka Kannvikiin kestää noin 25 min. Yhteysalusmatka Kannvikista Kustavin puolelle Heponiemen yhteysalusrantaan kestää noin 25 min. Heponiemen yhteysalusrannasta uupuvat vielä toistaiseksi odotustilat. Heponiemestä matka jatkuu tietä nro 1922 (Iniöntie), jonka varrella sijaitsee myös Kustavin savipaja, pitkin Kustavintien (tie nro 192) risteykseen. Matkaa tälle välille kertyy 7,2 km ja sen polkemiseen kuluu aikaa noin 30 min. Jos haluaa polkea vähäliikenteisemmän Laupustentien kautta, aiheutuu siitä 2,8 lisäkilometriä. Aikaa tämän vaihtoehtoisen reitin kautta kulkemiseen kuluu noin 10 min enemmän. Halutessaan voi myös poiketa Kustavin keskustaan, jossa kauppa ja ravintoloita. Kustavin keskustaan pääsee Kustavintien lisäksi myös suoraan tieltä 1922 kääntymällä Viherlahdentielle ja vasta sen päässä Kustavintielle. Kustavintie on kapea ja vilkasliikenteinen. Kustavintien risteyksestä matkaa Taivassaloon kertyy noin 9,8 km. Polkeminen kestää noin 40 min. Matkan varrella on huoltamo ja kauppa sekä Kaitaisten sillan jälkeen levähdysalue kioskeineen.

Taivassalo-Hakkeenpää-Teersalo-Merimasku

Taivassalosta voi mennä Merimaskuun kahta eri reittiä: Hakkeenpään ja Teersalon kautta tai Askaisten kautta (seuraava kappale). Taivassalon keskustasta Hakkeenpään suuntaan lähtee kevyenliikenteen väylä, mikä kuitenkin loppuu keskustan jälkeen. Lopputieosuus, tie nro 1961 eli Hakkeenpääntie, on kapea. Matkaa Hakkeenpään yhteysalusrantaan kertyy 8,4 km, jonka polkemiseen kuluu noin 35 min. Hakkeenpään lauttarannassa on mm. WC ja uimaranta. Huomioithan että yhteysalus m/s Kivimo Hakkenpäästä Teersaloon ja takaisin kulkee 1.6-31.8.2014 ja vain kahdesti päivässä! Autoja ei kuljeteta tällä lauttavälillä! Aikataulu tästä. Yhteysalusmatka Teersaloon kestää noin 45 min. Teersalon lauttarannassa on hyvät palvelut: mm. Palvelutalo Kummeli. Lähellä on myös uimaranta. Teersalosta pääsee lautalla myös Velkuan keskustaan. Teersalosta tietä nro 1931 (kapeahko Velkuantie) Merimaskulle on matkaa 17,6 km, jonka polkemisessa kuluu noin 1 h 15 min. Hyvänä taukopaikkana matkan varrella toimii Toivaisten kyläkaupan piha, jossa on mm. pöytä ja penkit.

Taivassalo-Askainen-Merimasku

Taivassalosta pääsee Merimaskuun myös pohjoiskautta jatkamalla kapeahkon Kustavintien vartta Mietoisille asti, jonne matkaa kertyy 22,4 km ja jonne pyöräilee noin puolessatoista tunnissa. Matkan varrella on mm. huoltamoita ja useampiakin levähdysalueita, sekä sellaisia nähtävyyksiä kuten esim. Tukikohta Motti ja Muntin museosilta. Mietoisilta Askaisiin pääsee useampaa reittiä. Virallinen Saariston Rengastien reitti on pituudeltaan 7,4 km ja sen polkee noin 30 minuutissa. Mietoisten keskustan (kevyenliikenteen väylä) kautta ylimääräisiä kilometrejä kertyy 1,7 ja Lehtistentien (hyväkuntoinen hiekkatie) kautta 1,2 km. Lisäaikaa jommankumman vaihtoehtoisen reitin kiertämisestä koituu noin 5–10 min. Askaisista voi poiketa upeaan Louhisaaren kartanolinnaan, jonne matkaa hiekkatietä pitkin kertyy noin 2,4 km ja jonne polkee noin 10 minuutissa. Louhisaaren kartanolinnaan johtavalta hiekkatieltä pääsee myös uimarannalle. Askaisilta Merimaskuun matkaa kertyy kapeahkon Velkuantien kautta 15,2 km. Aikaa tämän osuuden polkemiseen kuluu noin 1 h 5 min. Suositeltavampaa olisi kuitenkin polkea Merimaskuntien kautta, koska reitti on vähäliikenteisempi, se kulkee osittain aivan merenrannassa ja se on itse asiassa 3,6 kilometriä virallisesti autoille viitoitettua reittiä lyhyempi. Aikaakin vaihtoehtoisen reitin avulla voi säästää noin 10 min. Merimaskuntie on kuitenkin suurilta osin päällystämätön.

Merimasku-Naantali

Merimaskun keskustassa on kauppa, ravintola jne. Merimaskusta Naantaliin on matkaa vielä 10,5 km, jonka polkee noin 40 minuutissa. Matka taittuu aina Luonnonmaalle (tie nro 189, Rymättyläntie) saakka kevyenliikenteen väylää pitkin, jonka jälkeen joutuu polkemaan tienpientareella, joka on kuitenkin suhteellisen leveä. Jos haluaa voi myös polkea Kultarannan kautta (Luonnonmaantie), joka aiheuttaa vain 100 lisäpyöräilymetriä. Luonnonmaantien vieressä kulkee melkein kokomatkanajan erillinen kevyenliikenteen väylä.

Naantali-Turku

Naantali on ehdottomasti pysähtymisen arvoinen kaupunki palveluineen. Keskustan tuntumassa on mm. 3 uimarantaa. Kuparivuorentunnelin joutuu kiertämään Kuparivuorentien ja Uolevi Raaden kadun kautta. Naantalista Turun Tuomiokirkolle matkaa kertyy teitä nro 40 ja 185 (Naantalintie) pitkin 17 kilometriä. Osuuden polkeminen kestää hiukan yli tunnin. Turkuun voi myös pyöräillä vaihtoehtoisesti Messukeskuksen, Turkuhallin ja Turun linnan kautta, jolloin lisäkilometrejä useamman risteyksen reitille kertyy 1,6. Aikaa tämän vaihtoehtoisen reitin kiertämiseen kuluu noin 25 min.

Nauvo-Rymättylä-Naantali (Pieni Rengastie)

Yhteysalusmatka kauniin ja historiallisesti rikkaan Seilin saaren kautta Nauvosta Hankaan kestää noin tunnin. Hanka on esimerkillinen lauttaranta, sillä siellä on erittäin hyvät odottelutilat. Matkaa Hankasta Rymättylän keskustaan kertyy, kapeaa tietä nro 1890 pitkin, 14,7 km. Osuuden ajaa hiukan yli tunnissa. Matkan varrella on kuitenkin aikataulun mukaan kulkeva lossi, jota voi joutua odottelemaan jonkin aikaa. Matkan varrella voi myös pysähtyä Röölässä, jossa on mm. kauppa. Rymättylän keskustassa on kauppa, uimaranta Kirkkolahden rannalla jne. Pian keskustan jälkeen alkaahieno pyörätie!

Matkaa Rymättylästä Naantaliin kertyy 17,3 km. Aikaa reitin polkemiseen kuluu noin 1 h 10 min. Tie nro 189, eli Rymättyläntie, on aina Poikkoon saakka kapea, jonka jälkeen piennar levenee. Jos haluaa välttää vilkasliikenteisellä Rymättyläntiellä ajamista, voi käyttää hyväkseen Kuralantien (hyväkuntoinen hiekkatie) ja Ylttistentien (päällystetty tie) kautta kulkevaa vaihtoehtoista reittiä, joka aiheuttaa noin 3,5 lisäkilometriä ja noin 15 minuuttia ylimääräistä ajoaikaa.