Turistinformation: +358 (0)400 117 123 | info@parainen.fi

Lilla Ringvägen

Upplev den unika åboländska skärgården! Du behöver inte ha en egen båt för att lära känna en interessant del av Skärgårdshavet. På Lilla Ringvägen kan man åka runt Erstan hela sommaren lång från mitten av maj till slutet av augusti. Med bil tar resan bara en dag, och med cykel ett par dagar. Om du följer den genaste vägen blir resan sammanlagt ca 100 km lång.
Den första resan med färja är övergången av den smala sunden mellan två öar i Rimito. Resan är gratis och tar ca 5 minuter – kom dock ihåg att färjan går enligt tidtabellen, oftast med 20 minuters mellanrum. På den andra sjöresan flyttar man sig från Rimito till Nagu. Fartyget för denna resa, m/s Östern, gör endast 3 tur- och returresor om dagen, så det lönar sig att kolla in tidtabellen på förhand (www.ostern.fi). Om du reser motsols, hittar du avgångshamnen i tidtabellen på namnet Hanka. På den tredje sjöresan tar man sig från Nagu till Pargas. Resan tar 10 minuter och är avgiftsfri. På den här rutten brukar färjorna trafikera under dagen med 15 minuternas mellanrum. Det är inte möjligt att reservera bilplatser på någon av dessa färjor, så passa på att komma till hamnen i tid.

Lilla Ringvägen ligger i fem städers område; Åbo, Reso, Nådendal, Pargas Stad och S:t Karins, men 2/3 av hela vägen finns på öar. Längs med rutten finns det 15 året runt bebodda öar samt några obebodda holmar. Lilla Ringvägen är en del av den mer omfattande rutten Skärgårdens Ringväg.